Debuut voor souburghse molen als bezoekmolen

Debuut voor souburghse molen als bezoekmolen

Zaterdag 23 oktober jl. was de jaarlijkse molendag van onze molens.

Naast de jaarlijkse landelijke molendag is deze dag in het leven geroepen vooral om molenaars uit den lande de gelegenheid te geven SIMAVmolens en -molenaars te bezoeken.

Tevens is die dag een extra ‘inloopdag’ voor alle belangstellenden uit de regio.

Molenaars en vrijwilligers grepen deze kans om de nieuwbakken bezoekmolen aan het Kortland in Alblasserdam volop in de spotlights te zetten. De molen is, na grondige restauratie, sinds september 2020 open voor publiek. Ondanks dat de molen niet kan malen is te zien hoe deze molen de waterstanden in de polder op peil hield. De begane grond is ingericht met meubels uit de jaren ’50 om zo de bezoeker een voorstelling te kunnen geven van de sfeer van weleer. Op de eerste etage is een fototentoonstelling over de molens die in de omgeving van de Souburgh staan of stonden.

De Souburghse molen is klein en daardoor wat beperkt in het aantal bezoekers. Maar het mooie weer werkte mee zodat er op het molenerf koffie kon worden gedronken. Ook de erwtensoep nam gretig aftrek. Ook zorgde de wind ervoor dat de wieken konden blijven draaien. De enthousiaste molenaars en vrijwilligers hebben die dag ruim 160 bezoekers ontvangen. Meer dan 40 kinderen hebben het molen-doe-boekje mee naar huis genomen. Mede door vermelding op de website ‘Alblasserdamsnieuws’ waren de bezoekers vooral afkomstig uit het damdorp.

En dat was precies de bedoeling!

SouburgseMolen2020-ceesvdwal_4k

Souburghse molen

Bouwjaar: 1860. Type: grondzeiler. Functie: oorspronkelijk poldermolen. Ligging: aan de Alblas, ca. 1km ten oosten van Alblasserdam, nabij Hof Souburg. Eigenaar: Erven C. van der Lee. Bestemming: oorspronkelijk het bemalen van de polder Souburg (ca. 30 ha; opvoerhoogte 0,70 m) tot in de oorlog 1940-’45; daarna werd op mechanische bemaling overgegaan; de molen maakt deel […]