Molenstichting SIMAV

Molenstichting SIMAV

Sinds 1956 zorgt SIMAV op een bevlogen wijze voor de Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Het initiatief tot de oprichting werd in 1955 genomen door de burgemeesters en de polderbestuurders in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. SIMAV staat voor Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

33 molens in de regio

Molenstichting SIMAV is eigenaar van 33 molens in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is gelegen in het zuidoostelijke deel van Zuid-Holland. Het gebied is voornamelijk een veenweidegebied en wordt begrensd door de rivier de Lek in het noorden, de Diefdijk (deel van de Hollandsche Waterlinie) en de rivier de Linge in het oosten, de rivier de Merwede in het zuiden en de rivier de Noord in het westen.

Bezig met laden map

Ons Cultureel Erfgoed bestaat uit

  • 21 wipwatermolens;
  • 3 achtkante grondzeilers;
  • 5 ronde stenen grondzeilers;
  • 2 achtkante stellingmolens;
  • 2 ronde stellingmolens.

Verder behoren tot het eigendom een roedenloods, een weidemolen, een onderbouw en een ondertoren van een wipmolen tot het eigendom.

Een professionele organisatie

Molenstichting Simav is een organisatie met ANBI status en POM status. Wij zijn erkend als Professionele Organisatie Monumenten, daar zijn wij trots op. Veel enthousiaste vrijwilligers en molenaars maken het mogelijk om het cultureel erfgoed te behouden voor toekomstige generaties. Meer informatie over onze werkzaamheden is te lezen in ons jaarverslag.