SIMAV-Molens opnieuw 10 mln omwentelingen

SIMAV-Molens opnieuw 10 mln omwentelingen

De 33 molens van molenstichting SIMAV hebben in 2022 gezamenlijk opnieuw ruim 10 mln. as-omwentelingen gehaald. Dit is ver boven het aantal van 60.000 per molen dat de Provincie als eis heeft gesteld voor de toekenning van onderhoudssubsidies. SIMAV-molenaars zitten daar altijd al ver boven. Vorig jaar werd dit aantal net niet gehaald, doordat de Goudriaanse molen stilstond in verband met een roedenbreuk. Toch werden in 2020 9.750.000 as-omwentelingen gemaakt. Dit is goed voor de molens, want stilstand is achteruitgang.

De omwentelingen worden afgelezen op een teller die op de bovenas is gemonteerd. Molenaars meten de omwentelingssnelheid in enden, ofwel de wieken die per minuut voorbijkomen. Poldermolens, die tot taak hadden de polders droog te houden, draaien gemiddeld 80 tot 90 enden. Dat wil zeggen dat er per minuut 80-90 wieken voorbijgaan. Korenmolens draaien in de regel niet meer dan 60 enden.

Molenstichting SIMAV beheert en onderhoudt 36 rijksmonumenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, waarvan 33 volwaardige molens.

Johan Barten over de Goudriaanse molen

Goudriaanse Molen

Gebouwd in 1779 op de plaats van een wipmolen die, zoals staat beschreven: “Inreparabel” is bevonden.” Met een roede lengte van 29.15 meter is dit de grootste molen in dit gebied. De molen was seinmolen van de Overwaard en kreeg het sein van de Achterlandse molen te Groot-Ammers. In 2020 brak een van de roeden […]