Molen infozuilen Zederik in gebruik

Molen infozuilen Zederik in gebruik

Sinds deze week hebben de drie molens van de gemeente Zederik een audionetic. Audionetics zijn ‘luisterpalen’ die werken met zelfopgewekte energie, ze verschaffen o.a. historisch materiaal over de molens. Zo kunnen voorbijgangers nog meer te weten komen over deze prachtige molens.
Wethouder Herman van Santen verrichtte samen met Kees Matsinger, CU-raadslid van gemeente Zederik, en Leen van Aalsburg, molenaar op de Bonkmolen de start van de toeristische zuilen.

In mei 2017 werd het uitvoeringsprogramma recreatie en toerisme vastgesteld door de gemeenteraad. Er was ruimte voor het inbrengen van nieuwe initiatieven. Kees Matsinger bracht een motie in om audionetics te plaatsen bij een aantal belangrijke punten, waaronder de drie molens. Dit om toeristische informatie op een moderne wijze te kunnen presenteren. Op 5 maart jl. werd daar invulling aan gegeven.

Molenstichting SIMAV leverde de foto’s en de teksten die werden ingesproken. De drie audionetics staan bij de Vlietmolen in Lexmond, de Bonkmolen in Lexmond en de Hoekmolen in Hei-en Boeicop, langs belangrijke wandel-en fietsroutes. Je hoort de informatie terwijl je op de achtergrond kunt genieten van de prachtige molens. Niet alleen de historie van de molen is ingesproken, maar ook informatie over de molenaar en het behoud van de molens voor de huidige en de toekomstige generatie. De molens zijn eigendom van Molenstichting SIMAV. Deze stichting beheert en onderhoudt 33 molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.