Radioamateurs in molen de Hoop

Radioamateurs in molen de Hoop

Twee dagen lang was korenmolen de Hoop in Gorcum  het Special Event Station van de radioamateurs van VERON, afdeling Gorinchem. Op zaterdag 5 en zondag 6 augustus deelden de radioamateurs hun hobby met elkaar en met de bezoekers van molen de Hoop. VERON staat voor Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland.

Al voor het vijfde jaar waren de radiozendamateurs te gast in molen de Hoop. Een prima lokatie, vinden ze zelf, allereerst is het de mooie molen en een prachtige omgeving. En dichtbij water zorgt ervoor dat een optimaal bereik wordt gegarandeerd. In een gesprek dat ik had met onder meer Gert Bikker ging al vrij snel een technische kant op. Radioamateurs houden van experimenteren met radiozenders, lang niet altijd gaat het om gesprekken voeren, maar het krijgen van het aantal wereldwijde contacten met de diverse clusters. Maar het is natuurlijk wel leuk dat je contact krijgt met een Nederlander die in Corfu op een boot zit. Vorig jaar aan het einde van de twee dagen ontstond opeens een contact met Japan en dat gaf een kettingreactie voor nog meer contacten met Japan, het werd toen nog onverwacht laat, vertelde Gert Bikker, één van de drijvende krachten achter de Gorcumse afdeling.

Het zenden vanuit de molen begon vijf jaar geleden tijdens de internationale Windmill Days, maar die werden in mei gehouden. Een paar jaar koud en regenachtig heeft de vereniging doen besluiten uit te wijken naar de maand augustus. Door bij de landelijke organisatie een “call” aanvragen is voldoende voor een boeiend weekend. Proberen de contacten zover mogelijk te krijgen, aan het beschikbare vermogen ligt het niet, met 400 Watt vermogen kom je een heel eind de wereld rond. Satellieten worden niet gebruikt, alles gaat via radiogolven. Als leek vroeg ik nog of het vliegverkeer geen hinder ondervond, maar op de vliegfrequentie mag niet gezonden of ontvangen worden. Dat is allemaal nationaal en internationaal goed geregeld.

Gorinchem_-_De_Hoop_foto_1_met_kanonnen_1

Molen De Hoop

De molen is sinds 2017 in beheer van SIMAV Op het stadsbolwerk waar deze korenmolen staat, stond tot 1764 een standerd molen. Deze was gebouwd in 1634. De molen bleef tot 1949 in gebruik. Toen verval intrad kocht de gemeente de molen om behoud zeker te stellen. De molen is maalvaardig. Deze molen is in […]