7,5 miljoen omwentelingen SIMAV molens

7,5 miljoen omwentelingen SIMAV molens

Foto: Cees van der Wal, Hofwegense molen te Bleskensgraaf

Streefkerk, 12 februari 2019

7,5 miljoen omwentelingen SIMAV molens

Bij de Molenstichting SIMAV zorgen zo’n 45 vrijwillige molenaars vol passie voor ‘hun’ molen. Zij zorgen dat de molen vaak draait en zo mogelijk ook maalt, een genot voor de inwoners van deze regio en natuurlijk ook voor de vele recreanten die ons bezoeken.

Bij de 32 actieve SIMAV molens werd in het jaar 2018 een totaal van 7.500.000 as-omwentelingen gehaald, een gemiddelde van 235.000 per molen. Dit is ver boven het aantal van 60.000 dat de Provincie als eis heeft gesteld voor de toekenning van onderhoudssubsidies. SIMAV molenaars zitten daar altijd al ver boven. Dat is goed voor de molen, maar natuurlijk ook voor de toeristische ambities van deze streek. Immers draaiende molens maken het plaatje compleet.

Hoewel afhankelijk van de windsterkte, laat het zich berekenen dat de molens in het afgelopen jaar meer dan 10.500 uren hebben gedraaid. Dit betekent dat per molen ruim 325 uur aan onbezoldigde tijd door de molenaar is besteed aan het laten draaien. Maar daarnaast besteden de molenaars ook vele onbezoldigde uren aan het kleine onderhoud en reparaties. Zonder hun voortdurende inzet is het in stand houden van de molens een onmogelijke opgave.

Het aantal omwentelingen ligt iets lager dan vorig jaar o.a. vanwege de kadewerkzaamheden in Groot-Ammers en enkele molens met technische mankementen in 2018 waardoor tijdelijk niet gedraaid kon worden. Maar er zijn ook uitschieters in positieve zin. Maar liefst drie molens kwamen zelfs boven de 500.000 omwentelingen: de Westmolen in Gorinchem (503.533), de Wingerdse Molen in Bleskensgraaf (541.375) en de Goudriaanse Molen (619.663). Een enorme prestatie van de betrokken molenaars.

De SIMAV molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden door vele vrijwilligers in stand gehouden. Aanwas van nieuwe vrijwilligers is altijd welkom. Zoals jongeren die opgeleid willen worden tot molenaar, maar ook allerlei technische (bouw)specialisten die het werk aan de molens willen aansturen.

Nieuw is het Klusteam waarvoor zich al enige gegadigden hebben gemeld. SIMAV wil graag met zo’n team van start om ook de kleine klussen waar nu geen geld voor is, toch aan te kunnen pakken. Een groepje enthousiaste vrijwilligers die een dag per week mee willen werken rond de molen. Klussen aan de molenwoning, de schuur, het erf, er is altijd veel te doen. Timmerwerk, schilderwerk, glas zetten, een omheining plaatsen. Ideaal voor voormalige bouwvakkers en onderhoudsmedewerkers, die geen zin hebben de hele dag thuis te zitten. Geïnteresseerden kunnen zich melden voor meer informatie via bestuur@simav.nl.

____________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, neemt u dan contact op met de Molenstichting SIMAV, Nieuwe Veer 42, 2959 AK Streefkerk, mail bestuur@simav.nl of telefoon 0184 – 68 11 78
(NB het kantoor is niet altijd bezet). U kunt ook bellen naar de voorzitter van Molenstichting SIMAV: Peter de Waard 06 – 21 21 31 10.

De Molenstichting SIMAV beheert in totaal 36 Rijksmonumenten in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, waarvan 33 ‘volwaardige’ molens. Het doel van deze stichting uit 1956 is het in stand houden van dit historisch erfgoed voor komende generaties. SIMAV doet haar werk met circa 70 onbezoldigde vrijwilligers, zowel molenaars als allerlei specialisten. Het (algemeen) bestuur van de molenstichting bestaat uit de zeven Gemeenten in deze regio en het Waterschap Rivierenland.
Naast persberichten geeft SIMAV drie maal per jaar een uitgebreide (gratis) digitale Nieuwsbrief uit aan alle geïnteresseerden, vol wetenswaardigheden over de molens, de vrijwilligers en de stichting. Aanmelding via www.simav.nl, waar naast een schat aan informatie over de molens, ook een grote hoeveelheid foto’s te vinden is die als ondersteuning van artikelen in de media kunnen dienen.

Johan Barten over de Goudriaanse molen

Goudriaanse Molen

Gebouwd in 1779 op de plaats van een wipmolen die, zoals staat beschreven: “Inreparabel” is bevonden.” Met een roede lengte van 29.15 meter is dit de grootste molen in dit gebied. De molen was seinmolen van de Overwaard en kreeg het sein van de Achterlandse molen te Groot-Ammers. In 2020 brak een van de roeden […]

171-Hofwegense Molen

Hofwegense Molen

Bemaalde de polder Zuidzijde, Hofwegen en Ruijbroek. Het betreft hier een vervijzelde molen. In 1958 werd het open scheprad vervangen door een vijzel die ook door een elektromotor kon worden aangedreven. Historie

Gorinchem_Westmolen_vanaf_overzijde_water_1

Westmolen

De molens (Oost- en Westmolen) zijn respectievelijk in 1814 & 1817 gebouwd. Hun voorgangers werden door Franse troepen in brand gestoken en men hoopte het later met één molen af te kunnen. Dit bleek niet het geval daarom herbouwde men in 1817 ook de Oostmolen. In 1973 werd de gemeente Gorinchem eigenaar. De wipmolen is […]

168-Wingerdse Molen

Wingerdse Molen

Van deze molen die ver buiten het gebied staat dat hij bemaalt, is het bouwjaar niet bekend. In 1872 werd de molen 1,30 m “gerezen”. Deze molen is vervijzeld en voorzien van Fauëlfokken. Historie Restauratie 2011

, , ,