Educatief spel ‘Zoek de Molenaar’

Educatief spel ‘Zoek de Molenaar’

Regen, water en wind. We zijn van de natuur zijn we afhankelijk en hebben er geen invloed op.
Al honderden jaren brengen molenaars een goede balans tussen regen, wind en water in onze polders. En de molenaar had een belangrijke taak in de keten van voedselvoorziening; het malen van meel. Het beroep van Molenaar is in 2018 toegevoegd aan de lijst Unesco werelderfgoed.
Er is een prachtig educatief spelprogramma ontwikkeld voor leerlingen vanaf groep 7 en 8.

Met dit programma hopen we de jeugd beter te bereiken. In het middelpunt hiervan staat de Achtkante molen in Streefkerk. Om goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen is er voor ontwikkeling van het spelprogramma een samenwerking aangegaan met de School met de Bijbel in Streefkerk. De inhoud van het programma sluit aan bij het geschiedenisonderwijs. Qua tijd past het in het tijdvak 1500-1800, de tijd dat ons land zijn huidige vorm en functie kreeg. Het spelprogramma bestaat uit een workshop, een bezoek aan de Molen en een speurtocht met een tiental spelopdrachten, waaronder het afstellen van de molen, het weer, molentypes, kruien e.d.. Oplossing van het spel is de zoektocht om uiteindelijk de molenaar te vinden met behulp van telefoon of iPad. De leerling wordt dmv 3-d beeld mee de molen ingenomen. Na het oplossen van het spel krijgen kinderen een diploma van de molenaar.

Streven is in samenwerking met het Gilde van Molenaars de jeugd te interesseren voor het vak van (vrijwillig)molenaar. De opleiding hiervoor kan al vanaf 14 jaar.

De financiële middelen hiervoor komen ondermeer van de Rabo ClubSupport actie en daarom doen we een beroep op u als stemmer! Zie ook: https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

simavMolensceesvdwal.nl_3

Achtkante Molen

Dit is de middelste van de drie ondermolens die de polder Streefkerk bemaalden. De beide bovenmolens zijn verbrand. Al in 1761 stond de molen hier, hetgeen blijkt uit de baard van de molen en een sluitsteen van de toog boven de achtergoot. Historie Foto’s vanaf 2000 Restauratie 2024-2025 (verslag door molenaar Mark Dwarswaard) Reparatie korte […]

, , ,