Molen van Souburgh kan eindelijk worden gerestaureerd.

Molen van Souburgh kan eindelijk worden gerestaureerd.

De Molen van Souburgh kan eindelijk gerestaureerd worden. De gemeenteraad van Alblasserdam heeft dinsdagavond 14 november 2017 het geld ervoor beschikbaar gesteld.
Het gaat om een bedrag van 750.000 euro, dat nodig is om de molen op te knappen.

In 2013 kocht de gemeente Alblasserdam voor 1 euro de molen van een particulier en droeg die een jaar later over aan de SIMAV.
De ronde stenen molen, die staat in de polder tussen Alblasserdam en Oud-Alblas, is danig in verval geraakt. Het gebouw is een Rijksmonument en werd gebouwd in 1860 en werd tot 1959 gebruikt om de kleine Nes en de polder droog te houden.

De historie van deze plek gaat nog verder terug tot het jaar 1542. net als de andere watermolens in de Alblasserwaard ging het toen om een houten wipmolen, waarmee het water binnen de polder op peil gehouden werd. De molen bemaalde niet alleen de kleine Nes, maar zo nodig ook de Kortlandse polder.

Bekijk hieronder de video van RTV Rijnmond waarin de voorzitter van de Technische Commissie Piet Vergouwe een toelichting geeft.

SouburgseMolen2020-ceesvdwal_4k

Souburghse molen

Bouwjaar: 1860. Type: grondzeiler. Functie: oorspronkelijk poldermolen. Ligging: aan de Alblas, ca. 1km ten oosten van Alblasserdam, nabij Hof Souburg. Eigenaar: Erven C. van der Lee. Bestemming: oorspronkelijk het bemalen van de polder Souburg (ca. 30 ha; opvoerhoogte 0,70 m) tot in de oorlog 1940-’45; daarna werd op mechanische bemaling overgegaan; de molen maakt deel […]