Molenpark Leerdam geopend

Molenpark Leerdam geopend

Het was een druilerige middag, maar molen Ter Leede stond in de vreugdestand. Daar was alle reden voor, want op woensdag 28 juni werden diverse feestelijke openingen verricht in de gemeente Leerdam. Burgemeester Tjerk Bruinsma opende samen met een bestuurslid van de kanovereniging de nieuwe aanlegsteiger aan het Lingedijkpark. Van daaruit is aan de overkant van de Lingedijk een nieuw wandelpad aangelegd, tevens de ingang van het nieuwe Molenpark. Molen Ter Leede is nu ook van de andere kant te bewonderen en staat als een icoon in het nieuwe recreatieve park tussen de glasfabriek en de stad Leerdam. Teus van Gelder feliciteerde namens molenstichting SIMAV de gemeente Leerdam en was blij dat het park genoemd was naar de molen. Hij vertelde een klein stukje geschiedenis over molen Ter Leede en benadrukte waarom de molen in de vreugdestand stond.  Vervolgens werd het kunstwerk, “de drie Wachters” onthuld, drie beelden die staan voor verbinding. Het woord verbinding was de rode lijn in het feestprogramma vol openingsplechtigheden. Dat bleek ook toen de heer A. Bassa van Waterschap Rivierenland de inlaat opendraaide van de Voormolenvliet. Deze Vliet heeft een belangrijke functie in de waterhuishouding in de wijk Leerdam West.

Het Molenpark vormt met zijn wipwatermolen, dijkjes, waterlopen en een kunstmatig aangelegd wiel samen met de wandelpaden en brugjes een mini polderlandschap. Met het horecaterras aan het water is een toeristisch themapark voor Leerdammers en bezoekers van Leerdam gecreƫerd. Voor het gezelschap een goede reden om na afloop van het officiƫle deel een bezoek te brengen aan het terras.

Leerdam is een mooie trekpleister rijker en molen Ter Leede is aan alle kanten te bewonderen. De molen is vanaf nu elke zaterdagmiddag te bezoeken, tenminste als de molen draait en de molenaar aanwezig is.

Foto’s Gemeente Leerdam

TerLeede

Molen Ter Leede

De molen, die aanvankelijk Voorste molen heette, kwam al in 1940 buiten bedrijf. Eerst in 1952 kocht de Leerdamse Glasfabriek de molen en verkocht hem in 1985 aan de gemeente Leerdam. De gemeente op zijn beurt deed de molen in 1985 over aan SIMAV. De ondertoren is niet met riet maar met gepotdekselde planken bedekt. […]