Plensbuien geen belemmering voor bezoekers Open Molendag 

Plensbuien geen belemmering voor bezoekers Open Molendag 

Plensbuien geen belemmering voor bezoekers Open Molendag 

Open Monumentendag, de dag waarop ook de deuren van vrijwel alle molens open waren voor bezoekers, bracht veel mensen op de been. De zon, die ‘s middags achter de wolken vandaan kwam, werd desondanks dankbaar ontvangen.  

Verschillende molens werden goed bezocht waaronder molen De Hoop op de Gorinchemse stadswal. Molenaar Ton van den Heuvel kon niet zonder trots vertellen dat het bezoekersaantal de 100 ruimschoots overschreed. Ton had de molen twee dagen open voor publiek waar een film vertoond werd over het leven en werken van een molenaar.  

De andere molen op Gorinchemse grond,  molen Nooit Volmaakt, kon ruim 200 bezoekers verwelkomen. Tien jaar werd er van de functie van deze korenmolen geen gebruik gemaakt. Echter twee dagen voor Open Molendag werd er weer graan tussen de maalstenen tot meel vermalen. ‘Geloof me, ik kreeg er tranen van in mijn ogen’ vertrouwde Theo de Rooij, molenaar van deze stellingmolen me toe. Op de schappen lagen verse speltbroden klaar voor de verkoop. De geur verraadde dat ze de nacht ervoor gebakken waren. ‘Mensen hebben het gemist’ vertelde Theo. ‘Er werd naar gevraagd en nu het zover is merk ik dat de draaiende wieken gewaardeerd worden door onder andere omwonenden’. 

Kersverse voorzitter Peter de Waard was van plan 9 molens te bezoeken, het werden er zes. Dat kwam vooral omdat de gesprekken met de molenaars langer duurde dan verwacht. Door die gesprekken ontsproten weer nieuwe ideeën en plannen voor SIMAV. Peter vond het interessant te horen welke verschillende beroepen de molenaars uitoefenen. ‘Binnen SIMAV is een schat aan kennis en ervaring aanwezig” concludeert hij. 

Het viel bezoekers op dat molenaars enthousiast waren en graag vertelden over hun vak. Met trots werd de molen getoond en verhalen omtrent het leven in een molen gedeeld. 

Alex van de Perk, molenaar van de Westermolen in Langerak, kreeg tussen de geïnteresseerden een oud-leerling molenaar op bezoek. Hij had behoorlijk wat aanloop, evenals de Kleine Molen in Streefkerk. Mensen die de polder doorkruisten met een step belandden in een stortbui en vroegen of ze soms even binnen mochten en of er koffie was. Er was wel koffie, geen melk maar wel een pak suiker. Doorroeren met een sleutel en genieten maar!  

De Open Molendag is zeker niet in het water gevallen! 

 

Foto’s: Theo de Rooij en Lucia Hubregtse.