Sluismolen

Wipwatermolen in Streefkerk

Deze molen is in de nacht van 27 tot 28 juni 1979 afgebrand.

Een omschrijving van de molen, toen deze nog geheel maalvaardig was:

De ligging ca. 1 km ten zuidwesten van het dorp Streefkerk, Beneden Tiendweg 7.
Op dat moment was SIMAV de eigenaar, met de bedoeling de molen geheel te restaureren. De oorspronkelijke functie was het beheersen van de waterstand van de polder Streefkerk met Kortenbroek. Het bouwjaar is onbekend, maar in 1716 stond deze molen er al.

De constructie was:
Een fundering met een gemetselde onderbouw van ca. 1,50 m boven maaiveld. De ondertoren gedekt met riet. Het bovenhuis geheel zwart geteerd en gedekt met gepotdekselde planken, aan de voorzijde in visgraatverband. De as van gietijzer en de roeden van staal. Oud Hollands opgetuigd en een vlucht van 27,80 meter. Een open scheprad en een woning in de molen.
Deze molen is vanaf 1952 buiten bedrijf en verkeerde in 1979 (het jaar van de brand) in een slechte staat van onderhoud.

Historie

Restauratie fundament 2008

Rapport Molenerven Streefkerk

Molenbiotooprapport 2022

Deze molen staat in de Gemeente Molenlanden

Molenlanden is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, die op 1 januari 2019 is ontstaan uit een fusie van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. De gemeente heeft een oppervlakte van 192 km² en telt op 1 januari 2021 44.135 inwoners (bron: CBS). De gemeente Molenlanden is de eerste gemeente zonder gemeentehuis.